Πώς να φτιάξετε το τέλειο τσάι

Πώς να φτιάξετε το τέλειο τσάι

FINO – Tsirmpas H. CO Partnership 

www.finoherbs.gr

 

Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες και θρύλοι για το τσάι. Το τσάι δεν είναι αφέψημα βοτάνων, τα φύλλα του περιέχουν τεΐνη και καφεΐνη που δρουν διεγερτικά ή τουλάχιστον τονωτικά στον οργανισμό κι όχι κατευναστικά όπως ένα βότανο. Οι ευεργετικές του ιδιότητες πολλές : αντιφλεγμονώδες, καθαριστικό, αγχολυτικό. Από την άλλη, μία μέση κούπα τσαγιού έχει τη μισή ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με μία μέση κούπα καφέ.Πώς να προετοιμάσετε ένα τσάι σε τέλειο «βρετανικό» στιλ;  Το τσάι, όπως και ο καφές, έχει μια συγκεκριμένη τελετή προετοιμασίας . Εδώ είναι οι απλοί και αρχαίοι κανόνες για την προετοιμασία ενός τσαγιού:

  1. Νερό : αφού επιλέξετε το τσάι σας, επιλέξτε ένα καλό μη ανθρακούχο μεταλλικό νερό. Το νερό της βρύσης είναι καλό, αρκεί να μην είναι πολύ σκληρό και να είναι πλούσιο σε χλώριο, η γεύση του οποίου θα μπορούσε να αλλάξει τη γεύση του τσαγιού.
  2. Βράσιμο : γεμίστε το βραστήρα και θερμάνετε το νερό στους 90°C περίπου. Οι Κινέζοι λένε ότι για να απολαύσουμε το πλήρες άρωμα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τσαγιού, θα πρέπει να προσέξουμε να μην αφήσουμε το νερό να “πεθάνει”, δηλαδή να βράσει πολύ.
  3. Θέρμανση της τσαγιέρας : Ρίχτετε λίγο βραστό νερό σε μια τσαγιέρα με καπάκι ή στο φλιτζάνι σας πριν βάλετε μέσα το τσάι. Το αφήνετε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Όταν η τσαγιέρα γίνει χλιαρή, αφαιρέστε το νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάλετε για λίγη ώρα στον φούρνο μικροκυμάτων. Η σωστή θερμοκρασία είναι απαραίτητη για να διατηρείται καλή h γεύση του τσαγιού. Μετά πετάτε το νερό.
  4. Η έγχυση : Βάζετε το τσάι σε έναν εγχυτήρα ή τοποθετείτε απευθείας το φακελάκι. Η ποσότητα εξαρτάται από τον τύπο του τσαγιού και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ένα κουταλάκι του γλυκού ή ένα φακελάκι, είναι αρκετό για κάθε φλυτζανι. Ρίχνετε το βραστό νερό στην τσαγιέρα ανάλογα με την ποσότητα του τσαγιού που χρησιμοποιείται, για παράδειγμα: 5 φλιτζάνια νερό- 5 φακελάκια. Βάζετε πάντα το τσάι ή το φακελάκι στην τσαγιέρα πρώτα και στη συνέχεια ρίχνετε το νερό , ποτέ αντίθετα, γιατί διαφορετικά το τσάι δεν θα «βραχεί» αρκετά και δεν θα αναδείξει όλες τις ιδιότητές του με τον σωστό τρόπο. Αφήνετε το τσάι για λίγα λεπτά. Μην κρίνετε τη δύναμη του τσαγιού από το χρώμα του. Παίρνει χρόνο για να απελευθερωθεί η γεύση. Αν προτιμάτε το τσάι σας λιγότερο ισχυρό, προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Αν προτιμάτε το τσάι σας πιο δυνατό, απλά προσθέστε περισσότερα τσάι.
  5. Το φλιτζάνι: αφαιρέστε το φακελάκι ή τα φύλλα του τσαγιού από την τσαγιέρα και σερβίρετε σε κεραμικά ή πορσελάνινα φλιτζάνια, συνοδευόμενα από γάλα, ζάχαρη, μέλι ή λεμόνι .