Υλικά
500 γρ. αλεύρι που
φουσκώνει μόνο του
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλ. καφέ κονιάκ
50 γρ. κακάο
50 γρ. μαύρες σταφίδες
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. καφές, στιγμιαίος
1/2 σφηνάκι κονιάκ
Αλάτι
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε τις σταφίδες για λίγο στο κονιάκ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το λάδι, το ξύσμα και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τον χυμό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Αφαιρείτε το μείγμα από το μίξερ και προσθέτετε την κανέλα, τον καφέ αραιωμένο σε βραστό νερό και ανακατεύετε. Προσπαθήστε ο καφές που θα χρησιμοποιήσετε να είναι δυνατός και βάλτε τις κουταλιές σας πλούσιες, όχι κοφτές.
- Σε φόρμα για muffins τοποθετείτε τα χαρτάκια της αρεσκείας σας και τα γεμίζετε κατά τα 3/4 με το μείγμα με ένα κουτάλι. Κουνάτε τη φόρμα για να απλωθεί το μείγμα και ψήνετε στον αέρα για περίπου 35’- 45’.
- Δοκιμάζετε με ένα μαχαίρι μέσα στην ζύμη και αν βγει στεγνό είναι έτοιμα, αν όχι ψήνετε για λίγο ακόμα. Τα βγάζετε και τα ξεφορμάρετε αμέσως και τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν.
- Εάν θέλετε μπορείτε να το σερβίρετε με σιρόπι καφέ. Δηλαδή βάζετε σε ένα κατσαρολάκι: 160 γρ. μαύρη ζάχαρη, σε 3/4 φλιτζανιού νερό . Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει, περίπου 15’. Προσθέτετε τότε 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ και ανακατεύετε. Σερβίρετε τα μάφινς με το σιρόπι καφέ.