Arteitaliana Nikaia
arteitaliana_nikaia
Υλικά
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σκόνη κακάο
250 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
3/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
180 ml ηλιέλαιο
1 1/2 κουτ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ. σ.. βαλσαμικό ξίδι
½ κ.γ. αλάτι
Υλικά για το γλάσο
160 γρ. μαύρη κουβερτούρα, σε κομματάκια
80 ml κρέμα καρύδας
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C . Ανακατεύετε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα , τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύετε τον καφέ, το ηλιέλαιο, τη βανίλια, το ξύδι. Ρίχνετε το μίγμα του καφέ στο μίγμα με το αλεύρι, προσθέτετε 250ml περίπου καυτό νερό και ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Ρίχνετε το τελικό μίγμα σε μια φόρμα περασμένη με λάδι και πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι. Ψήνετε στους 180°C για 45′. Ετοιμάζετε το γλάσο. Βάζετε την κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ μαζί με την κρέμα καρύδας και την λιώνετε σε μπεν μαρί. Δηλαδή τοποθετείτε το μπολ πάνω σε ενα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει, προσέχοντας να μην ακουμπά το μπολ το νερό. Ανακατεύετε να γίνει ένα ομοιόμορφο σοκολατένιο μίγμα. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα, το βγάζετε και αφού κρυώσει, το ξεφορμάρετε προσεκτικά και απλώνετε το γλάσο πάνω στο κέικ.