Το κρασί σύμφωνα με τους vegans

Το κρασί σύμφωνα με τους vegans

www.cavadrosia.gr

 cavadrosia

   Cava Drosia • Georgilakis

 

Σε αντίθεση με ότι πολλοί πιστεύουμε, το κρασί δεν είναι πάντα βίγκαν. Αν και είναι προϊόν με βάση το σταφύλι, για την παραγωγή του μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί συστατικά ζωικής προέλευσης.

Ναι, μάλιστα, το κρασί μπορεί να περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης που προέρχονται από οινολογικές πρακτικές που τα χρησιμοποιούν. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Αφού τα σταφύλια τρυγηθούν φτάνουν στο κελάρι όπου γίνεται η αλκοολική ζύμωση. Η αλκοολική ζύμωση συνίσταται στη μετατροπή των σακχάρων που υπάρχουν, φυσικά στα σταφύλια, σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, μέσω της προσθήκης επιλεγμένων ή γηγενών ζυμών. Έτσι “γεννιέται” το κρασί. Μετά τη ζύμωση, όμως, ακολουθούνται μια σειρά από πρακτικές οινοποίησης στο κελάρι που χρησιμεύουν στο να γίνει το κρασί διαυγές. Οι διαυγαστικές ουσίες μπορεί να είναι ορυκτής ή οργανικής προέλευσης.

Γιατί να επιλέξετε ένα vegan κρασί;

Ένα vegan κρασί που σέβεται το περιβάλλον και τα ζώα έχει προστιθέμενη αξία. Όλα είναι πράσινα και χωρίς ζωικά προϊόντα, από τη φάση της λίπανσης μέχρι την υλοποίηση της τελικής συσκευασίας. Τα αμπέλια δουλεύονται, με πλήρη σεβασμό, από το έδαφος. Για την απόκτηση υγιών και ποιοτικών σταφυλιών είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το έδαφος αγνό προκειμένου να προωθηθεί ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών που το κάνουν γόνιμο και το φυτό υγιές και δυνατό, προστατεύοντάς το από ασθένειες. Δεν χρησιμοποιούνται ρυπογόνα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για να μην μολύνουν το περιβάλλον και «επηρεάσουν» τη φυσική δομή του ίδιου του αμπελιού.

Στη συνέχεια, στο κελάρι, οι αρχές vegan τηρούνται σε όλη τη φάση παραγωγής του προϊόντος. Οι διαυγαστικοί παράγοντες, για τα vegan κρασιά, αντικαθίστανται από ζύμες φυτικής προέλευσης. Επιπλέον, το κρασί ψύχεται για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία σταθεροποίησης, δηλαδή η φυσική βαρυτική καθίζηση των μικρών σωματιδίων που κάνουν το κρασί θολό. Η πλήρης απουσία ουσιών ζωικής προέλευσης σε όλα τα οινοδοχεία και στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του τελικού προϊόντος επιτρέπει την απόκτηση της πιστοποίησης Vegan.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι η φροντίδα και η προσοχή είναι πολύ υψηλότερες σε ένα vegan κρασί από ότι σε ένα συμβατικό κρασί, οι τιμές παραμένουν χαμηλές. Πρόκειται για ένα προσιτό και συνάμα καλό κρασί καθώς είναι πλούσιο σε φυσικά αρώματα που δίνουν τα ζωηρά και φυσικά σταφύλια, είναι πιο υγιεινό, πιο εύπεπτο και κυρίως… δεν προκαλεί πονοκεφάλους!