Untitled Document

Vegan calzone

Υλικά

Για την ζύμη

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι  για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/4 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζ. ζεστό νερό
  • 1/4 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • χλιαρό νερό κατά βούληση

 

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. φύλλα σπανάκι baby
  • ½ ματσάκι μπρόκολο, φύλλα χωρισμένα από μίσχους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτές
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για επάλειψη
  • 100 γρ. κολοκυθάκια
  •  Τσίλι
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε λίγο χλιαρό νερό, προσθέτετε τη μαγιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το μέλι, ανακατεύετε, ρίχνετε τη μαγιά και ζυμώνετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι, να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει για τουλάχιστον 60΄. Μετά την ξαναζυμώνετε και την χωρίζετε σε 2 μπάλες. Ταυτόχρονα σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους, το σπανάκι, το μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουκετάκια, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 6΄ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήνετε τα λαχανικά στην άκρη να κρυώσουν καλά. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Πιέζετε ελαφρά να γίνει επίπεδη και ανοίγετε τη ζύμη με έναν πλάστη, ένα φύλλο με διάμετρο 25-30 εκ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για τη δεύτερη μπάλα ζύμης. Μόλις κρυώσει η γέμιση, τη μοιράζετε και απλώνετε στο μισό κάθε δίσκου. Διπλώνετε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης σε μισοφέγγαρο και κλείνετε τις άκρες καλά. Μεταφέρετε τα καλτσόνε σε ένα ταψί, αλείφετε την επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο και βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε για 25΄  στους 200οC . Μόλις είναι έτοιμα τα καλτσόνε και η επιφάνειά τους έχει ροδοκοκκινίσει, τα βγάζετε από το φούρνο.

Related Recipes