Χορτοπιτάκια Κρήτης
- Difficulty Level Μέτριας Δυσκολίας
Ingredients
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 φλιτζανάκι τσίπουρο
- 800γρ. σπανάκι
- 5 πράσα
- Μαϊντανός
- Άνηθος
- Λάδι
- Αλάτι – Πιπέρι
Instructions
- Πλένετε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβετε, εκτός από το πράσο το οποίο κόβετε σε ροδέλες (το άσπρο μέρος μόνο)
- Ζεσταίνετε λάδι σε μια κατσαρόλα και τα ρίχνετε μέσα. Τα αφήνετε μέχρι να μαραθούν, τα ανακατεύετε σε τακτά διαστήματα και προσθέτετε αλάτι – πιπέρι
- Τα βγάζετε, τα βάζετε σ’ ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά. Σ' ένα μπολ, βάζετε το αλεύρι, το τσίπουρο, λίγο αλάτι, λίγο λάδι και ανακατεύετε
- Προσθέτετε νερό και ζυμώνετε
- Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά
- Ανοίγετε φύλλα λεπτά, τα οποία αλευρώνετε καλά κατά τη διαδικασία του ανοίγματος
- Παίρνετε μια κούπα και κόβετε την ζύμη δημιουργώντας δίσκους. Σε κάθε δίσκο βάζετε μια πιρουνιά χόρτα και τα διπλώνετε σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Τα κλείνετε
- Ρίχνετε λάδι σ ένα τηγάνι και βάζετε τα χορτοπιτάκια. Όταν ροδίσουν, τα γυρνάτε και από την άλλη
- Το “Πάθος για μαγειρική” προτείνει: Στην Κρήτη τα χορτοπιτάκια τα κάνουν με άγρια χόρτα. Οποιοδήποτε μυρωδικό όπως κύμινο, μάραθος κ.α. θα συμπληρώσει την γεύση. Για ένα καλό τηγάνισμα το λάδι πρέπει να καλύψει τον πάτο. Κουνάτε λίγο το τηγάνι ώστε να δημιουργηθούν φουσκάλες στο πάνω μέρος
- Recipe Type : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - ΖΥΜΗ