Υλικά
20 ξερά σύκα
100 γρ. καρύδια
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Κόβετε στο multi τα καρύδια, να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ. Ανακατεύετε την κανέλα και το γαρύφαλλο, πασπαλίζετε µε το μείγμα τα καρύδια, ρίχνετε την ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά. Ανάβετε το φούρνο στους 180οC βαθμούς. Χαράζετε τα σύκα στη μέση και τα κόβετε μέχρι τα 3/4 του βάθος τους ώστε να ανοίξουν αρκετά αλλά χωρίς να χωρίσουν. Βάζετε λίγο μείγμα καρυδιού και ξανακλείνετε το σύκο. Τοποθετείτε τα γεμισμένα σύκα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στον φούρνο για 10΄.
Προτείνουμε
Η συνταγή μας μπορεί να γίνει και με ώριμα αλλά σφιχτά σύκα, με 50γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους, 50γρ. καρύδια, κομμένα στη μέση και με 4 κουταλιές της σούπας μέλι. Σε αυτή την περίπτωση χαράζετε τα σύκα, σε σχήμα σταυρού και τα κόβετε ώστε να ανοίξουν αλλά χωρίς να χωρίσουν. Βάζετε σε κάθε άνοιγμα από ένα κυβάκι βούτυρο, τα ραντίζετε με το μείγμα καρυδιών και μπαχαρικών, αραιώνετε το μέλι και τα ραντίζετε. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 20΄.