Υλικά
3 πατάτες μεγάλες
3 καρότα
100 γρ. αρακά
4 κ. σ. κάπαρη
50 ml γάλα σόγιας
90 ml ηλιέλαιο
1 πρέζα αλάτι
10 ml χυμό λεμονιού
1 κ. γλ. σκόνη μουστάρδας
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε τη vegan μαγιονέζα,ρίχνετε το γάλα σόγιας, το ηλιέλαιο, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τη σκόνη μουστάρδας στο μπλέντερ. Ξεκινήστε να αναμιγνύετε κατά διαστήματα τα υλικά μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή κρέμα. Για να κάνετε πιο παχιά την μαγιονέζα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο λάδι: η αναλογία λαδιού και γάλα σόγιας σε αυτή την περίπτωση είναι 2: 1 και μπορείτε επίσης να το αυξήσετε σε 3: 1. Τέλος αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε για 1΄ακόμα. Τοποθετείτε τη μαγιονέζα στο ψυγείο.
Καθαριζετε τις πατάτες και τα καρότα και τα βράζετε μέχρι να τρυπιούνται εύκολα. Αφήνετε να κρυώσουν και μετά τα κόβετε σε κυβάκια. Ζεματάτε τον αρακά σε καυτό νερό για 1 λεπτό. Τον στραγγίζετε και τον αφήνετε σε πιατέλα να στεγνώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα λαχανικά, την κάπαρη και ανακατεύετε. Ρίχνετε περίπου τη μισή μαγιονέζα και κάνετε ένα απαλό ανακάτεμα να ενωθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ρίχνοντας ακόμα δύο τρεις κουταλιές μαγιονέζα.