
Νησιώτικος μπακλαβάς
- Difficulty Level Προχωρημένος
Ingredients
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 10 σύκα ξερά
- ½ κιλό ψίχα καρύδια
- 3 φλ. γλυκό κρασί
- ½ φλ. τσαγ. λάδι
- Κανέλα
- Γαρύφαλλο
- 2 κομ. μαστίχα
- 2 φλ. τσαγ. μέλι
- 1 κ.σ. φρυγανιά
- Ζάχαρη
Instructions
- Σ' ένα μπολ βάζετε τα σύκα, τα μπαχαρικά και το κρασί
- Τα αφήνετε να μουσκέψουν για 2 ώρες
- Κοπανίζετε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη
- Προσθέτετε τα σύκα, τα οποία έχετε στραγγίσει, τα καρύδια ψιλοκομμένα, τη φρυγανιά, προσθέτετε λίγο ακόμη ζάχαρη και ανακατεύετε
- Στρώνετε τα 5 φύλλα σ' ένα ταψί, περνώντας το ταψί και τα φύλλα ανάμεσα με λάδι
- Αδειάζετε το μίγμα και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα
- Με ένα μαχαίρι χαράζετε σε ρόμβους. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι και ψήνετε περίπου για 45 λεπτά στους 180oC
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1 φλ. τσ. νερό και το μέλι. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά και περιχύνετε
- Το “Πάθος για μαγειρική” προτείνει: Το σιρόπι πρέπει να είναι αρκετά πηχτό και να το περιχύνετε σιγά-σιγά. Η ψίχα από τα καρύδια ψιλοκομμένη πρέπει να σας δώσει περίπου 4 φλ. του τσαγιού. Τα σύκα καλό είναι να είναι λευκά και αν θέλετε τα κόβετε σε κομματάκια. Ακόμη, αν θέλετε, ρίχνετε το μίγμα ανάμεσα στα φύλλα, λίγο-λίγο και όχι όλο μαζί στη μέση. Τον μπακλαβά τον κόβετε όταν πια έχει κρυώσει
- Recipe Type : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - ΖΥΜΗ