Κανταΐφι με καρύδια και σιρόπι ζεστής σοκολάτας
Ingredients
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 400 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο τύπου Κερκύρας, λιωμένο
- 500 γρ. ψίχα από καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1¼ κ.γ. γαρύφαλλο
- Για το σιρόπι
- 350 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 λεμόνι, την φλούδα και το χυμό του
- Για τη σος
- 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 φλ. καφέ γάλα
- 1 φλ. καφέ κονιάκ
- 30 γρ. κρέμα γάλακτος
Instructions
- Ανοίγετε το φύλλο με τα χέρια σας, το ξάνετε καλά (για περίπου 5’), το χωρίζετε σε μακρόστενες λωρίδες, τις οποίες αλείφετε με τη μαργαρίνη.
- Ρίχνετε στο μούλτι τα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και χτυπάτε, μέχρι να σπάσουν ελαφρώς. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ.
- Απλώνετε στον πάγκο τις μακρόστενες λωρίδες κανταΐφι, ρίχνετε μια κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και τυλίγετε σε ρολό.
- Τυλίγετε το κανταΐφι με τα δύο χέρια, σπρώχνοντας τις άκρες προς τα μέσα, για να μη σας φύγει η γέμιση.
- Το κανταΐφι πρέπει να είναι "δεμένο" αλλά όχι σφιχτό αλλά ούτε και χαλαρό.
- Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο φύλλο μέχρι να τελειώσει.
- Τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο ταψί τα ρολά κανταΐφι φροντίζοντας να αφήνετε ένα μικρό κενό μεταξύ των κομματιών.
- Πασπαλίζετε με βούτυρο το κάθε κομμάτι.
- Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνετε για 30’ περίπου.
- Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C -150°C βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15’-20’ μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Εν τω μεταξύ έχετε βάλει όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε όλα μαζί για 5’ περίπου.
- Σιροπιάζετε το γλυκό όσο είναι ζεστό, με το κρύο σιρόπι. Τέλος, ετοιμάζετε την σος σοκολάτα.
- Ρίχνετε μέσα σε μια κατσαρόλα, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κονιάκ.
- Τα αφήνετε να πάρουν βράση.
- Μόλις αυτά πάρουν βράση το τραβάτε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
- Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη κουβερτούρα να λιώσει.
- Απλώστε τη σοκολάτα σε λεπτές γραμμούλες πάνω από το κανταΐφι.
- Προτείνουμε Μπορείτε εκτός από καρύδια, να βάλετε φιστίκια Αιγίνης ή οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Επίσης, για να μη ταλαιπωρηθείτε με την σος, μπορείτε απλά να λιώσετε λίγη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και να την απλώσετε σε λεπτές γραμμούλες πάνω από το κανταΐφι.
- Recipe Type : ΓΛΥΚΑ