Η ελληνική γη είναι γεμάτη από αρωματικά βότανα. Ποιο πηγαίνει με τι; Εδώ υπάρχει μια χρήσιμη λίστα για να δημιουργήσετε πεντανόστιμα πιάτα…
Άνηθος
Χρησιμοποιήστε το ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό. Προσθέστε τον σε κρύες πράσινες σαλάτες και σε σαλάτες με γιαούρτι. Οι πατάτες τον… λατρεύουν. Ταιριάζει με βραστές πατάτες ή πουρέ ή κρύα πατατοσαλάτα. Ο Άνηθος όμως ταιριάζει πολύ και σε ζεστά πιάτα όπως: στο φρικασέ, το σπανάκορυζο,μαγειρεμένα λαχανικά, αρακά, κουκιά,κ.α. σε χορτόπιτες και τάρτες, σε «άσπρα» ψάρια, σε ντολμάδες και σε σάλτσες. Κατά το μαγείρεμα, προσθέστε τον στο τέλος, γιατί ο βρασμός τον καταστρέφει.
Βασιλικός
Η τελευταία πινελιά στα ζυμαρικά και στο ριζότο. Κατά κύριο λόγο εμφανίζεται σε ιταλικά φαγητά,η πιο διάσημη συνταγή του είναι η σάλτσα πέστο. Ταιριάζει, όμως, και με ντομάτες, κολοκυθάκια, σε πίτσα, μαρινάδες θαλασσινών, φασόλια, πατάτες σαλάτα κ.α., ενώ γίνεται ωραίο ντρέσινγκ πάνω από λευκά ημίσκληρα ανάλατα τυριά (μοτσαρέλα, ημίσκληρο κατσικίσιο τυρί). Ταιριάζει απόλυτα με σούπες που έχουν βάση την ντομάτα (μινεστρόνε) και με χορτόσουπες. Μπαίνει στο τέλος στα φαγητά και τα ευωδιαστά φύλλα του απογειώνουν τις σαλάτες και τις φρουτοσαλάτες. Μπορεί να μαγειρευτεί από την αρχή του φαγητού με ολόκληρο το φύλλο (στο τέλος το αφαιρούμε). Αποφεύγουμε να τον ψιλοκόψουμε γιατί μαυρίζει (οξειδώνεται). Είναι ιδανικός για διακόσμηση στα περισσότερα πιάτα.
Δάφνη
Έντονο μυρωδικό. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα στο μαγείρεμα, γιατί έχει έντονα αρώματα. Το φύλλο δεν σερβίρεται, γιατί δεν τρώγεται. Το άρωμά της είναι συνδεδεμένο με το κλασικό στιφάδο και τις φακές σούπα. Αλλά πολύ καλός είναι και ο συνδυασμός της με το χταπόδι,τις σάλτσες ντομάτας,με όσπρια και φρουτοσαλάτες. Δοκιμάστε τη και στην μπεσαμέλ.
Δεντρολίβανο
Χάρη στην έντονη μυρωδιά του, αρωματίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα πιάτα σας. Έκτος από το άρωμα,βάση ερευνών,μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών κατά 60-80%,που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο του κρέατος σε μπάρμπεκιου. Ταιριάζει στις πατάτες φούρνου,αλλά και σε μαρινάδες κρεατικών,σε λαχανικά,αυγά, αρνί, χοιρινό και κοτόπουλο. Το δεντρολίβανο είναι το “κρυφό”μυστικό για πεντανόστιμες σάλτσες που συνοδεύουν τα ψάρια.
Δυόσμος
Δροσερό, αρωματικό, χαρακτηριστικό μυρωδικό των καλοκαιρινών πιάτων. Τα φύλλα του δυόσμου φρέσκα ή αποξηραμένα, συνδυάζονται με πολλά φαγητά. Ταιριάζουν με τις ντομάτες,π.χ. γεμιστά, δίνουν έντονη μυρωδιά στον κιμά:σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, μπιφτέκια κ.α.,αποτελεί ωραίο συνοδευτικό και για φρουτοσαλάτες. Με τα φρέσκα φύλλα του φτιάχνουμε επίσης κοκτέιλ π.χ. mojito ή κρύα- ζεστά ροφήματα.
Θυμάρι
Πολύπλευρο αρωματικό που χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα πιάτα. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαρμακευτικά βότανα, δύο κουταλάκια του γλυκού αυτού του βοτάνου, έχουν σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών μας για σίδηρο, μαγγάνιο, μέταλλα κ.α. Ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα: Κρεατικά, λαχανικά, σάλτσες ντομάτας ή λευκές, μανιτάρια, σαλάτες, ψητά, μαγειρευτά,πίτες, ψωμιά, κ.ο.κ.
Κόλιαντρος
Είναι ένα βότανο που ή το αγαπά κάποιος ή το μισεί. Έχει αρκετά βαρύ άρωμα. Ο φρέσκος κόλιαντρος συνδυάζεται με λαχανικά, ψημένα ή ωμά, σαλάτες, φασόλια, κοτόπουλο, σάλτσες με βάση τη ντομάτα ή το γιαούρτι, ντιπ,ακόμα και ψάρι. Τον φρέσκο κόλιαντρο τον προσθέτουμε στα φαγητά λίγο πριν το τέλος, για να διατηρήσει το άρωμά του. Οι σπόροι του γίνονται τσάι.
Μαϊντανός
Πάει… παντού! Ένα από τα πιο δημοφιλή καρυκεύματα,πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C και D, (με την προϋπόθεση ότι τρώγεται ωμός). Χρησιμοποιείται ψιλοκομμένος ή ολόκληρο ως γαρνιτούρα ή για την ενίσχυση της γεύσης σε σάλτσες ντομάτας, λαχανικά,γεμιστά, όσπρια, ζυμαρικά και ρύζι. Τα φύλλα του μαϊντανού ταιριάζουν σε σαλάτες. Το κοτσάνι το χρησιμοποιούμε στην αρχή του μαγειρέματος.
Μέντα
Η γεύση της είναι διαφορετική από αυτήν του δυόσμου, αν και ταιριάζουν, είναι εξαιρετικά δυνατή και μπαίνει κυρίως σε γλυκά με φρούτα, σοκολάτα και κοκτέιλ. Ταιριάζει με: λαχανικά, κοτόπουλο και αρνί. Αν τη χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό, θα πρέπει να την αφαιρέσουμε πριν το σερβίρουμε. Χρησιμοποιείται σε αποξηραμένη ή φρέσκη μορφή. Απλά και μόνο η μυρωδιά της μέντας, βάση μελετών,μπορεί να μειώσει τη λαχτάρα για φαγητό.
Ρίγανη
Εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα βότανο στη μαγειρική σας, προτιμήστε τη ρίγανη. Αυτό το ισχυρό βότανο περιέχει έως και 20 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, από τα άλλα βότανα. Το πιο γνωστό αρωματικό μυρωδικό για ψάρια, θαλασσινά, κρέατα και κοτόπουλο. Ταιριάζει σε φαγητά λαδερά, φούρνου, κατσαρόλας, σχάρας, σούβλας, σε σαλάτες και μαρινάδες. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε αποξηραμένα κλαδάκια ρίγανης σε γυάλινα μπουκάλια ή βαζάκια με ελαιόλαδο και να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες.