Πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα;

Πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα;

Τα πιάτα που μπορούν να φτιάξουμε με ένα κοτόπουλο είναι πολλά. Στην πραγματικότητα, είναι ένα τρόφιμο που χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα, ίσως λόγω της ευελιξίας του, της χαμηλής τιμής και της μεγάλης του νοστιμιάς. Αρέσει, δε σε όλους, από τους μικρότερους έως τους μεγαλύτερους. Τα διατροφικά χαρακτηριστικά του κοτόπουλου είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά: έχει υψηλό επίπεδο πρωτεΐνης και είναι εύπεπτο, επειδή περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το ποσοστό τους ποικίλλει ανάλογα με την κοπή και πότε καταναλώνεται. Για παράδειγμα, τα μπούτια κοτόπουλου περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα από το στήθος, καθιστώντας τα προφανώς πιο νόστιμα και μαλακά. Ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι τα λίπη που περιέχονται είναι πάντα χαμηλότερα από ό,τι σε άλλα ζωικά είδη. Επιπλέον, αυτή η τροφή αποδεικνύεται καλή πηγή βιταμινών που είναι σημαντικές για τον οργανισμό.

Επομένως, αληθεύει ότι το κρέας κοτόπουλου, από διατροφική άποψη, θεωρείται κατάλληλο για τη διατροφή μικρών και μεγάλων αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Η πρώτη κίνηση, πριν μαγειρέψετε το κοτόπουλο, είναι πάντα να το πλύνετε για να το καθαρίσετε καλύτερα. Αλλά μην το κάνετε: Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ξέπλυμα του κοτόπουλου είναι πραγματικά επικίνδυνο. Το ξέπλυμα του κρέατος εξαπλώνει μόνο τα βακτήρια, από τα οποία είναι συχνά μολυσμένο, σε άλλες επιφάνειες και άλλα τρόφιμα. Συμπερασματικά, το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Δεν εξαλείφει, τους μικροοργανισμούς αλλά αντιθέτως επιτρέπει τη διάχυση τους σε σκεύη, ράφια και τρόφιμα που προηγουμένως ήταν απαλλαγμένα από αυτά. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, δηλαδή η κατάποση μικροοργανισμών ή η μόλυνση άλλων υποστρωμάτων από αυτούς, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές προφυλάξεις που πρέπει να ακολουθούνται στην κουζίνα.  Ας δούμε ποιες:

 

  • Μαγειρέψτε καλά το κρέας: είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των μικροοργανισμών. Ως εκ τούτου, συνιστάται να μην καταναλώνεται ποτέ ωμό ή κακοψημένο.
  • Πλένετε τα χέρια σας: Αφού χειριστείτε ωμό κρέας κοτόπουλου, καλό είναι να καθαρίζετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τρόφιμα διαφορετικής προέλευσης, όπως τυρί, φρούτα και λαχανικά.
  • Αποφύγετε την επαφή μεταξύ ωμού κρέατος και άλλων τροφίμων: το ωμό κρέας δεν πρέπει ποτέ να έρχεται σε επαφή με μαγειρεμένα τρόφιμα ή προϊόντα ή επιφάνειες εργασίας, τόσο κατά τη φάση προετοιμασίας όσο και κατά τη φάση ψύξης.
  • Πλύσιμο σκευών: Συνιστάται πάντα να πλένονται καλά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κοπή του κοτόπουλου.

 

Όλες οι παραπάνω, απλές αλλά σημαντικές και αποτελεσματικές προφυλάξεις  επιτρέπουν την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Αν πάλι νιώθετε ανασφαλής και θέλετε οπωσδήποτε να πλύνετε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, σας λέμε το τρόπο πολλών μαγείρων. Πολλοί μάγειρες καθαρίζουν το κοτόπουλο με νερό και ξύδι για να απομακρύνουν ακαθαρσίες, μικρόβια και βακτήρια.

 

Οδηγίες

  1. Γεμίστε ένα μπολ μέχρι τη μέση με ζεστό νερό. Τοποθετήστε 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι στο μπολ.
  2. Φοράτε γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας από τα βακτήρια του κοτόπουλου, τα οποία μπορεί να εισχωρήσουν κάτω από τα νύχια και τυχόν κοψίματα.
  3. Βουτήξτε το κοτόπουλο στο νερό με το ξίδι. Τρίψτε το με το νερό και αφήστε το για 10 λεπτά. Μπορείτε επίσης να το αφήσετε βυθισμένο για 10 λεπτά και στη συνέχεια να το γυρίσετε από την άλλη πλευρά, αφήνοντάς το για άλλα 10 λεπτά.
  4. Βάζετε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα και το ψήνετε.