Μαρινάδα για κρέας

Μαρινάδα για κρέας

Το κρέας είναι από τα αγαπημένα και τα πιο συνηθισμένα στοιχεία της ελληνικής και όχι μόνο, γαστρονομίας.

Όποιος και αν είναι ο τύπος μαγειρέματός του, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για ένα είδος τροφίμου που τείνει να στεγνώνει και να γίνεται πιο σκληρό, όταν μαγειρεύεται. Μια μέθοδος για να μαλακώσετε και να αρωματίσετε τα κρέατα είναι σίγουρα το μαρινάρισμα. Η μαρινάδα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, για να μαλακώσει και να αρωματίσει το κρέας. Οι πιο κλασικές μαρινάδες είναι αυτές που γίνονται με λάδι και λεμόνι αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μπύρα, γιαούρτι, κρασί αλλά και να προσθέσετε μυρωδικά και μπαχαρικά.

Συμβουλές για μια τέλεια μαρινάδα

– Κόψτε το κρέας σε κομμάτια ή φέτες.

– Ετοιμάστε τη μαρινάδα, χρησιμοποιώντας ένα όξινο μέρος (λεμόνι, ξύδι ή κρασί) το οποίο θα χρησιμεύσει και για να μαγειρέψετε το κρέας και ένα λιπαρό στοιχείο (λάδι ή βούτυρο).

-Το μαρινάρισμα (καλύπτετε δηλαδή με τη μαρινάδα το κρέας) πρέπει να διαρκέσει  κάποιο χρονικό διάστημα. Για μερίδες κρεατικών (200-300 γρ.) θα χρειαστείτε από 4 έως 6 ώρες. Προσθέτετε το αλάτι, λίγη ώρα πριν το μαγείρεμα, απευθείας πάνω στο κρέας και όχι στη μαρινάδα.

– Χρησιμοποιείτε πάντα γυάλινο ή κεραμικό δοχείο καθώς άλλα υλικά (πλαστικό ή μέταλλο) θα μπορούσαν να αλλάξουν τη γεύση.

– Πριν το μαγείρεμα, αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί έξω από το ψυγείο για περίπου μία ώρα.

Μια διαφορετική μαρινάδα

Ένας γρήγορος αλλά γευστικός τρόπος για να μαρινάρετε τα κρέατα, ειδικά τα λευκά,  είναι το γιαούρτι ! Αυτή η μαρινάδα θα μαλακώσει το κρέας και θα έχει μια ελαφρώς όξινη γεύση, η οποία στη συνέχεια θα αντισταθμιστεί από τη γλυκιά πάπρικα. Σε ένα μικρό μπολ, τοποθετείτε το κρέας κομμένο σε μερίδες, ρίχνετε ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, πιπέρι, αρωματικά βότανα και μισή κουταλιά του γλυκού πάπρικα. Σκεπάζετε το δοχείο με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο. Στη συνέχεια είναι έτοιμο για ψήσιμο, μαγείρεμα ή τηγάνισμα.