Κομπούχα: Ποτό υγείας

Κομπούχα: Ποτό υγείας

Ενδεχομένως να την ξέρετε και ως «τσάι της Μαντζουρίας». Το Kombucha υπάρχει εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια. Αρχικά παρασκευάστηκε στην Κίνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία και τη Ρωσία. Έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη στις αρχές του 20ού αιώνα και πραγματικά η έκρηξη στην παραγωγή και την κατανάλωσή της είναι τρομερή…  Διαδόθηκε δε από στόμα σε στόμα μέσω της εμπειρικής χρήσης, καθώς δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί επιστημονικές έρευνες που να τις επιβεβαιώνουν.

Κομπούχα και υγεία

Η Κομπούχα (Kombucha) περιέχει βακτηρίδια με μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, καθώς και ένζυμα, οργανικά οξέα και βιταμίνες. Από βιταμίνες, περιέχει όλες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12 και βιταμίνη C, που είναι γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση και τα οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το γαλακτικό οξύ, το οξικό οξύ, το γλυκουρονικό οξύ, το βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων, τα αμινοξέα και άλλα, εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μας, οργανικά οξέα.

Από τη βιβλιογραφία που αναφέρεται στην κομπούχα προκύπτουν μια σειρά από ιδιότητες τις οποίες σε μεγάλο βαθμό θα σας τις επιβεβαιώσουν όσοι γνωστοί και φίλοι τη χρησιμοποιούν:

 • Αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην απομάκρυνση των επιβλαβών βαρέων μετάλλων.
  • Ρυθμίζει και εξισορροπεί τη λειτουργία του ήπατος.
  • Ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.
  • Βοηθά την πέψη, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
  • Αμβλύνει τα συμπτώματα του εκζέματος και του άσθματος.
  • Βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
  • Λειτουργεί γενικά ως θαυμάσιο τονωτικό του οργανισμού.

Αναψυκτικό από ζύμωση τσαγιού. 

Πως την ετοιμάζετε; Χρειάζεστε ένα απλό μαύρο τσάι με λίγη ζάχαρη, βάζετε μέσα το σκόμπι (Scoby) , μια ζελατινώδη μάζα  και το αφήνετε να κάνει τη δουλειά του για μια εβδομάδα με δέκα μέρες. Όταν είναι έτοιμο, το σουρώνετε, το βάζετε σε μπουκάλια και το φυλάτε στο ψυγείο. Κάτι σαν το κεφίρ που αντί για γάλα βάζετε τσάι…

Πώς θα την καταναλώσετε 

Ξεκινήστε πίνοντας μισό ποτήρι νερού χυμό κομπούχα την ημέρα. Καλύτερη ώρα για να πιείτε το ρόφημα κομπούχα είναι το πρωί. Μετά από μία εβδομάδα, προσθέστε μισό ακόμη ποτήρι νωρίς το βράδυ. Αυξήστε σταδιακά τη δοσολογία, μέχρι να φτάσετε στα 3 ποτήρια ημερησίως. Η αποτοξινωτική δράση του ροφήματος μπορεί να σας προκαλέσει αρχικά κάποιες παρενέργειες (όπως διάρροια). Σε αυτή την περίπτωση, επιτρέψτε στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, μειώνοντας προσωρινά τη δόση.

 

koinsepANELIXIS

www.anelixis.org