Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το τυρί είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Πώς όμως το τυρί είναι τόσο υγιεινό, τι πρέπει να προσέχετε και πώς μπορείτε να το απολαύσετε όταν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη;
Το τυρί δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται, για παράδειγμα, για την ανάπτυξη ή τη συντήρηση των δοντιών καθώς και των οστών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι:
Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο
Ένα από τα οφέλη του τυριού είναι φυσικά η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο. Το ασβέστιο συμβάλλει στη σταθερότητα των οστών, στηρίζει την ανάπτυξη παιδιών και εφήβων και υποστηρίζει την υγεία των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, όπου ο ρόλος του είναι δομικός ενώ το υπόλοιπο 1% συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, όπως στη μεταβίβαση νευρικών και ορμονικών σημάτων, στην πήξη του αίματος, στη μυϊκή σύσπαση και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Πρωταθλητής στο ασβέστιο είναι η παρμεζάνα, με περιεκτικότητα που μπορεί να είναι μέχρι και 1200 mg ασβεστίου στα 100 γραμμάρια και ακολουθεί το έμενταλ (30 γρ. περιέχουν 250 mg ασβεστίου) δηλαδή το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για έναν ενήλικα. Οι απόψεις για την ποσότητα ασβεστίου που περιέχει η φέτα ποικίλουν. Άλλοι της αποδίδουν λιγότερο και άλλοι περισσότερο ασβέστιο. Η επικρατέστερη τιμή είναι τα 450 – 500 mg ασβεστίου στα 100 γρ. Τα πλέον φτωχά σε ασβέστιο τυριά είναι η μυζήθρα και το ανθότυρο τα οποία θεωρούνται light επιλογές σε λιπαρά και προτιμώνται από όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Ένα άλλο πλεονέκτημα του τυριού είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Η ονομασία πρωτεΐνες προέρχεται από το ρήμα “πρωτεύω” και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεΐνες για την υγεία του ανθρωπίνου σώματος.
Οι πρωτεΐνες είναι οι «κατασκευαστές του σώματος» και είναι οι βασικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Χρειάζονται επίσης στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Οι πρωτεΐνες είναι συστατικά όλων των κυττάρων, σχηματίζουν τα συσταλτά στοιχεία όλων των μυών και τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την απελευθέρωση ενέργειας και τη διατήρηση της ζωής, παίρνουν μέρος στη σύνθεση των ορμονών και έχουν σημαντικό ρόλο. Σε γενικές γραμμές η περιεκτικότητα του τυριού σε πρωτεΐνες κυμαίνεται από 3% έως 40%, ανάλογα με την ποικιλία και είναι αντιστρόφως ανάλογα με την περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ορισμένοι τύποι τυριών όπως μια μερίδα φέτα περιέχει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η παρμεζάνα έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έως και 36%. Η μοτσαρέλα έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα τυριά, αλλά παρέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών.
Περιεκτικότητα σε φώσφορο
Το τυρί παρέχει φώσφορο. Σε συνδυασμό με το ασβέστιο, υποστηρίζει την ορυκτοποίηση των οστών και των δοντιών και ορισμένες κυτταρικές λειτουργίες. Επιπλέον, ο φώσφορος συμβάλλει στην παραγωγή και αποθήκευση της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 28γρ. παρμεζάνα, περιέχουν 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φώσφορο. Ανά 100 γρ. η γραβιέρα (821mg), η παρμεζάνα (721mg), η φέτα (184mg ), το κασέρι (478mg ) και το ροκφόρ (535mg).
Περιεκτικότητα σε βιταμίνες
Το τυρί παρέχει πολλές βιταμίνες, ειδικά βιταμίνη Β2, η οποία μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια και βιταμίνη Β12 κατά του στρες και της κόπωσης. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα τυριά είναι πηγή βιταμίνης Α, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 και, σε μικρότερο βαθμό, φυλλικού οξέος. Όσον αφορά στις λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K) αυτές μειώνονται όσο μειώνεται η περιεκτικότητα των τυριών σε λιπαρά. Άρα, ένα τυρί χαμηλών λιπαρών έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε λιποδιαλυτές βιταμίνες συγκριτικά με ένα πλήρες σε λιπαρά τυρί.
Το τυρί ταιριάζει σε κάθε ηλικία και … έχει καλή γεύση!