Είστε βέβαιοι ότι παίρνετε αρκετές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας; Για σχεδόν το 80% από εμάς, η απάντηση είναι ΟΧΙ. Λοιπόν, εδώ ειμαστε για να σας υπενθυμίσουμε τις βασικές βιταμίνες που πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας.
Συνολικά, 13 διαφορετικές βιταμίνες ταξινομούνται είτε υδατοδιαλυτές είτε λιποδιαλυτές. Οι άνδρες ηλικίας 50-70 χρειάζονται περίπου 1000 mg αυτών των βιταμινών κάθε μέρα. Οι γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας απαιτούν περίπου 1200 mg κάθε μέρα.
Λοιπόν, εδώ είναι μερικές από τις σημαντικότερες βιταμίνες που ΠΡΕΠΕΙ να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας:
Βιταμίνη Α – Η βιταμίνη Α, μεταξύ των άλλων βιταμινών, παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη των κυττάρων. Για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, των δοντιών, των νυχιών, του δέρματος και των οστών, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τη βιταμίνη Α στη διατροφή σας. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε αφθονία σε τρόφιμα όπως σολομός, ψάρια κρύου νερού, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρόκο αυγού.
Βιταμίνη D – είναι μια άλλη απαραίτητη βιταμίνη που απαιτείται για την υγιή λειτουργία των δοντιών και των οστών. Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη D από εμπλουτισμένο γάλα, σόγια, βούτυρο, κρόκο αυγού, λιπαρά ψάρια, λάδι συκωτιού ψαριού κ.λπ.
Βιταμίνη Ε – η μυϊκή δύναμη και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες λειτουργούν ομαλά όταν υπάρχει σωστή ποσότητα βιταμίνης Ε στη διατροφή σας. Μπορείτε να προσθέσετε βιταμίνη Ε στη διατροφή σας συμπεριλαμβάνοντας αυγά, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια και δημητριακά.
Η βιταμίνη Κ – είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το σώμα και η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους στο αίμα. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τη βιταμίνη Κ στη διατροφή σας προσθέτοντας σπανάκι, μπρόκολο, φυλλώδη λαχανικά και συκώτι κοτόπουλου.
Η βιταμίνη C – η επόμενη στη λίστα, αλλά σημαντική για την προώθηση της επούλωσης των πληγών και την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων είναι η βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας και επίσης δρα ως αντιοξειδωτικός παράγοντας. Οι πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή, μούρα, μπρόκολο, πατάτες, πεπόνια και χυμούς εσπεριδοειδών.
Η βιταμίνη Β1 – μια υγιεινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και να καταστείλει την όρεξή σας επίσης. Αν ψάχνετε για αυτή τη λειτουργική βιταμίνη, τότε είναι η Βιταμίνη Β1 που χρειάζεστε. Η βιταμίνη Β1 βοηθά επίσης στη σωστή λειτουργία των νεύρων. Για να έχετε υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας χοιρινό, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και εμπλουτισμένα δημητριακά.
Φολικό οξύ – Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο συστατικό για τις εγκύους. Επειδή το φολικό οξύ βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του νεύρου και του εγκεφάλου. Το αβοκάντο, η μπανάνα, τα σκούρα πράσινα φύλλα όπως το σπανάκι και τα λαχανάκια των Βρυξελλών είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος.
Σίδηρος – βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν ελεύθερη ροή οξυγόνου στα ζωτικά όργανα και τους ιστούς σας, διατηρώντας έτσι το σώμα σας σε καλή κατάσταση και υγιή. Τα φασόλια, οι πατάτες φούρνου, οι ξηροί καρποί και τα μπιζέλια είναι μια καλή πηγή σιδήρου για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Ψευδάργυρος – βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στην επούλωση πληγών και τραυματισμών. Φάτε όσπρια, φακές, ρεβίθια, σπόρους, αυγά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ωμέγα 3 – Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο ιχθυέλαιο και τα ψάρια. Η κατανάλωση ιχθυελαίου ή ωμέγα-3 λιπαρών ψαριών μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.
Μια συνειδητή αλλαγή στη διατροφή από την πλευρά μας μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα στο σώμα σας – τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.