Συμβουλές για... νοστιμιά

Συμβουλές για… νοστιμιά

Η μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη… ΠΑΘΟΣ. Εκτός από τα βασικά υλικά, το κάθε πιάτο μπορεί να διαφοροποιηθεί  με διάφορες προσωπικές προσθήκες. Μην φοβάστε τους πειραματισμούς στην μαγειρική. Καμιά φορά, ακόμη και από τα λάθη μπορεί να προκύψουν σπουδαία πιάτα! Εμείς σε αυτό το θέμα θα σας δώσουμε κάποια πολύτιμα μυστικά της κουζίνας δοκιμασμένα από γενιές και γενιές που μπορούν να ολοκληρώσουν, να συμπληρώσουν ή να απογειώσουν τις γαστρονομικές ετοιμασίες σας.

  • Tο μοσχαρίσιο συκώτι θα γίνει πιο ζουμερό και πιο τρυφερό αν το βάλετε μέσα σε ένα μπολ που περιέχει γάλα, προτού το ψήσετε ή το τηγανίσετε.
  • Για ζουμερό κρέας στον φούρνο, σκεπάστε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, το οποίο όμως θα αφαιρέσετε προς το τέλος του ψησίματος, για να πάρει το κρέας χρώμα.
  • Το χοιρινό και το μοσχάρι που προορίζονται να γίνουν μαγειρευτά καλό είναι να τα ζεματάτε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Στη συνέχεια χύνετε το νερό και ξεπλένετε τα κομμάτια του κρέατος.
  • Για μια μπριζόλα ζουμερή και λαχταριστή, ψήστε την σε ψηλή φωτιά για να «θωρακιστεί» και να καραμελώσει το εξωτερικό της και να κλείσουν οι πόροι. Μόλις αρχίσει να καψαλίζεται απέξω, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε την – ιδανικά σκεπασμένη – για την υπόλοιπη ώρα του ψησίματος, ανάλογα με το πώς τη θέλετε. Για rare μπριζόλα, που να είναι κόκκινη στη μέση ψήστε την για περίπου 1,5′ από κάθε πλευρά, συνολικά. Αν τη θέλετε medium rare με ροζ χρώμα, υπολογίστε περί τα 3′ περίπου από κάθε πλευρά. Για μέτριο ψήσιμο ψήστε την για 5′ περίπου από κάθε πλευρά. Για μια καλοψημένη μπριζόλα τέλος, θα πρέπει να την ψήσετε τουλάχιστον 7′ από κάθε πλευρά.
  • Για να γίνουν ακόμα πιο τραγανές οι τηγανιτές πατάτες, αφού τις καθαρίσετε και τις κόψετε σε κομμάτια, βυθίστε τις σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για μία περίπου ώρα. Αφού τις σουρώσετε, ρίξτε λίγο αλάτι και τηγανίστε τες.

  • Θέλετε να ψιλοκόψετε το κρεμμύδι όπως οι σεφ, με απίστευτη ακρίβεια και ταχύτητα; Καθαρίστε και σταθεροποιήστε το με ένα πιρούνι, περάστε το μαχαίρι ανάμεσα στα δόντια του πιρουνιού και κόψτε το.
  • Υπάρχει ένα απλό τέχνασμα για να αποτρέψετε ένα ψάρι να κολλήσει στη σχάρα: βάζετε μια στρώση από φέτες λεμονιού. Έτσι, τα ψάρια δεν θα είναι σε άμεση επαφή με τη σχάρα και επιπλέον θα δοθεί μια μικρή γεύση λεμονιού.
  • Χρόνος ψησίματος είναι 15′ – 20′ για κάθε κιλό ψαριού, ανάλογα και με τον φούρνο. Ισχύει για όλα τα μεγάλα ψάρια, εκτός από τον ροφό, την σφυρίδα, την πίγκα και τη στήρα, που έχουν πιο σφιχτό κρέας και θέλουν λίγο παραπάνω, δηλαδή 25′ – 30′ ανά κιλό. Φιλέτα ψαριών: περίπου 5′ από κάθε πλευρά.
  • Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, όταν σουρώνετε τα ζυμαρικά, ρίξτε λίγο λάδι και ανακατέψτε τα. Και μη ξεχνάτε ότι το μυστικό μιας νόστιμης μακαρονάδας, είναι να σερβιριστεί αμέσως μετά το βράσιμο.
  • Για αφράτα μπιφτέκια προσθέστε στη ζύμη τους λίγη μπύρα ή κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου σόδα ή λίγο ξύδι. Αν θέλετε τώρα να τους δώσετε ακόμα περισσότερη γεύση, προσθέστε στον κιμά που ζυμώνετε ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες.
  • Αν πιστεύετε ότι το «σβήσιμο» του φαγητού με αλκοόλ, προσθέτει νοστιμιά, αλλά δε θέλετε να βάλετε κρασί ή κάποιο άλλο ποτό στο φαγητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό μήλου ή χυμό καρότου ή ζωμό λαχανικών μαζί με λίγο μηλόξυδο. Η γεύση θα είναι εξίσου έντονη.

 

Τέλος, μη ξεχνάτε τα μπαχαρικά!

Δίνουν γεύση και διαφορετικότητα στο φαγητό.