Untitled Document

Χρήσιμα μυστικά για το κρασί που πρέπει να μάθετε

 

Ο κόσμος του κρασιού είναι πολύ ευρύς και υπάρχουν πολλά μυστικά. Αν γνωρίσετε αυτά τα μυστικά,τότε σίγουρα θα γνωρίσετε τον…πολιτισμό. Είναι γνωστό σε όλους ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι καλό για την υγεία μας. Εξ άλλου μη ξεχνάμε ότι οι μεσογειακοί λαοί ζουν περισσότερο και έχουν ως κύρια πηγή πρόσληψης …το κρασί.

– Ας ξεκινήσουμε με το που σερβίρετε το κρασί. Σήμερα υπάρχουν διαφορετικά είδη ποτηριών, για διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού, εν τούτοις αποτελούν μία εξεζητημένη υπερβολή (παρά το ότι το σωστό ποτήρι μπορεί, πράγματι, να βελτιώσει την αίσθηση του αρώματος κάποιων κρασιών). Τα καλύτερα ποτήρια, για να εκτιμήσετε ένα κρασί, είναι αυτά από απλό, λεπτό, καθαρό γυαλί. Τα βαριά, κρυστάλλινα και με ανάγλυφα σχέδια ποτήρια μας δυσκολεύουν να εκτιμήσουμε το πραγματικό χρώμα του κρασιού. Τα ποτήρια πρέπει να έχουν σχήμα τουλίπας, ώστε να επιτρέπουν την ανάδευση του κρασιού και τη συγκέντρωση των αρωμάτων του κάτω από το χείλος του. Τα ποτήρια του λευκού κρασιού και του κόκκινου κρασιού έχουν διαφορετικά μεγέθη . Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή, έχει εξήγηση και είναι ότι το κόκκινο κρασί χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να απελευθερώσει το άρωμά του και τη γεύση του.

-Όσον αφορά το άνοιγμα ξεχάστε,τα ανοιχτήρια τύπου τιρμπουσόν,που οι “λαβές”ανεβαίνουν. Τέτοιου είδους ανοιχτήρια ασκούν μεγάλη πίεση στο φελλό και μπορεί να διαλυθεί. Χρησιμοποιήστε τα τιρμπουσόν με τη διπλή σκάλα. Τοποθετήστε το ανοιχτήρι στο κέντρο του φελλού, αφού έχετε αφαιρέσει το καψύλλιο.

-Όσο για το σερβίρισμα,οι κανόνες είναι :
Λόγω του χρώματος: τα λευκά σερβίρονται πριν από τα κόκκινα.
Λόγω της ηλικίας τους: τα νεαρά πριν από τα παλαιωμένα.
Για την περιεκτικότητα σε ζάχαρη: πρώτα πρέπει να σερβίρονται τα πιο ξηρά και στη συνέχεια τα γλυκά. Εν τούτοις, είναι προτιμότερο να ακολουθούμε τους κανόνες ταιριάσματος φαγητού με κρασί, που τις περισσότερες φορές συμπίπτουν και με αυτό τον κανόνα. Τέλος το ποτήρι δεν πρέπει ποτέ να το γεμίζετε πάνω από το μισό του ύψους του. Αυτό επιτρέπει την ανάδευση του κρασιού και την ανάδειξη των αρωμάτων του.
-Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι: Το ψυγείο μπορεί να διατηρήσει φρέσκο ένα κρασί, ακόμη και τα κόκκινα.Το ψυγείο μπορεί να διατηρήσει φρέσκο ένα κρασί, ακόμη και τα κόκκινα.Τα λευκά σερβίρονται κρύα (δεν καταψύχονται).Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος για τα κόκκινα κρασιά δεν είναι η θερμοκρασία δωματίου. Τα κόκκινα κρασιά αναδεικνύουν τα αρώματα και τη γεύση τους σε θερμοκρασία που είναι ελάχιστα ψυχρότερη από τη θερμοκρασία δωματίου. Θα βγάλουν καλύτερα τα αρώματά τους σε θερμοκρασία μεταξύ 15 και 18 βαθμών (16 βαθμοί είναι το ιδανικό). Μπορούμε να «ζεστάνουμε» ένα κόκκινο κρασί βάζοντας το μπουκάλι κάτω από το νερό της βρύσης. Εάν το κρασί δεν έχει τη σωστή θερμοκρασία, είναι καλύτερο να αλλάξετε το κρασί από το να προσπαθήσετε να το ψύξετε απότομα .Η ψύξη ενός κρασιού απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί να γίνει απότομα (για παράδειγμα, το βάζουμε στην κατάψυξη). Περιττό να πούμε, μην σκεφτείτε ποτέ να ρίξετε πάγο στο κρασί όσο ζεστό κι αν είναι.

-Αν δεν τελειώσετε ένα μπουκάλι κρασί,μπορείτε να το διατηρήσετε 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ξαναβάζοντας το φελλό του, ώστε να κρατήσετε έξω τον αέρα. Το ψυγείο μπορεί να διατηρήσει φρέσκο ένα κρασί, ακόμη και τα κόκκινα. Κρατήστε τα λευκά κρασιά στο ψυγείο και τα κόκκινα σε δροσερό και σκιερό μέρος. Φυλάμε τα ανοιγμένα κρασιά πάντα όρθια ώστε το κενό στο μπουκάλι που έχει πάρει αέρα να είναι μικρότερο. Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πόσο θα κρατήσει το κρασί που ανοίχτηκε, αλλά όσο καλύτερης ποιότητας είναι ένα κρασί, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί.

-Τέλος αν προβληματίζεστε με τι κρασί να συνοδεύσετε το φαγητό,σας υπενθυμίζουμε ότι:
Το λευκό κρασί ταιριάζει με το ψάρι,τα θαλασσινά και τα λευκά κρέατα. Ενώ το κόκκινο με τα κόκκινα κρέατα και το κυνήγι. Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν συνήθως με τα επιδόρπια.

-«ποτέ» …«ποτέ» …«ποτέ» …
1.Ποτέ δεν αποθηκεύουμε για καιρό τα κρασιά στο ψυγείο.
2. Ποτέ δεν κρύβουμε την ετικέτα όταν σερβίρουμε.
3. Ποτέ δεν ξεχνάμε να μυρίσουμε τον φελλό όταν ανοίγουμε τη φιάλη. Αν μυρίζει μούχλα το αποσύρουμε αμέσως.
4.Πάντα έχουμε μια σαμπανιέρα στο τραπέζι, το κρασί στο ποτήρι ζεσταίνεται γρήγορα.