Νερό

Νερό

Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο και κάνει πολύ περισσότερα από το να μας συντηρεί στη ζωή. Στην πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, τη φυσική μας κατάσταση, ακόμη και την εμφάνισή μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί, ανάμεσά τους και ο ελληνικός, συμπεριλάμβαναν το νερό στα 4 στοιχεία της φύσης. Aφού περίπου τα 2/3 του σώματός μας αποτελούνται από αυτό. Για την ακρίβεια, στους άνδρες το ποσοστό νερού φτάνει το 60-65%, στις γυναίκες το 50-60%, ενώ στα μικρά παιδιά (5-8 χρονών) μέχρι και το 70%! Γι’ αυτό αντέχουμε αρκετές εβδομάδες χωρίς τροφή, ενώ μόλις λίγες ημέρες χωρίς νερό. Πώς όμως, βοηθάει το νερό το σώμα μας;
-Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να πίνεις περίπου 1 με 1,5 λίτρο νερό ημερησίως γιατί:
-Φροντίζει για τη διατήρηση της καλής υγείας  των νεφρών και των λοιμώξεων.
-Βοηθά στην απώλεια βάρους με την καταστολή της όρεξης και την ενίσχυση του μεταβολισμού ώστε να μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες.
-Η αφυδάτωση ξηραίνει το δέρμα και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση ρυτίδων. Το πόσιμο νερό αντίθετα βοηθά τον οργανισμό στο να ενυδατωθεί.
-Μπορεί να αποτρέψει τους πονοκέφαλους και τη λιποθυμία που προκαλούνται από την αφυδάτωση

ΤΙΠΣ
– Οι ανάγκες ενός ενηλίκου σε υγρά είναι περίπου 2,5-3 λίτρα την ημέρα, οι οποίες καλύπτονται μέσω της λήψης υγρών (νερό, φρουτοχυμοί, ροφήματα, γάλα, σούπες), αλλά και από τρόφιμα που περιέχουν νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
-Το 80 % του σώματός μας αποτελείται από νερό και αν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά μπορεί να προκαλέσετε μια ανισορροπία στο σώμα σας.
-Είναι πολύ  καλύτερο αν το υγρό που καταναλώνετε είναι το νερό, φυσικό υγρό που θα συμβάλλει με πολλά οφέλη για την υγεία σας που θα εντείνονται όσο περνάει ο καιρός.

-Tο νερό που πίνουμε δεν είναι πάντα και σε όλες τις περιοχές τόσο καθαρό όσο θα έπρεπε. Οι παλιές σωληνώσεις του σπιτιού, η ρύπανση του περιβάλλοντος ή τα φυτοφάρμακα που μπορεί να καταλήξουν στο νερό επιβαρύνουν την ποιότητά του. Ένας από τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να πίνετε πιο καθαρό νερό είναι να τοποθετήσετε κάποιο φίλτρο στις βρύσες του σπιτιού σας. Ή ακόμα καλύτερα χρησιμοποιήστε φίλτρα νερού σε κάθε περίπτωση για να είστε σίγουροι ότι πίνετε καθαρό νερό . Ακόμα και αν το νερό της περιοχής σας είναι σκληρό, τα φίλτρα συμβάλλουν στην αποσκλήρυνσή του, δηλαδή στην απομάκρυνση των αλάτων από αυτό.
-Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά το χλιαρό νερό έχει περισσότερα οφέλη από ότι μπορείτε να φανταστείτε. Για παράδειγμα, αν έχετε συνηθίσει να πίνετε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με άδειο στομάχι κάθε πρωί, περιμένετε για κάποιο χρονικό διάστημα να περάσει (μισή με μία ώρα) και μετά να πίνετε ένα ποτήρι νερό με λίγο χυμό λεμονιού και μια κουταλιά μέλι, θα δείτε πώς το σώμα σας θα αρχίσει να βιώνει το αίσθημα της “κάθαρσης” και της αποτοξίνωσης, τα οποία θα σας κάνουν να νιώσετε πιο φρέσκοι ​​και πολύ ελαφρύτεροι.
-Το χλιαρό νερό βοηθά στη μείωση της όρεξης, κάνοντάς σας να καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες φαγητού και αυτό να αρκεί για να σας ικανοποιήσει το αίσθημα της πείνας.

www.borjomi.gr     FACE BOOK: Borjomi Water Greece

-Το ανθρακούχο νερό είναι ευεργετικό για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων.
-Η συσχέτιση του ανθρακούχου νερού με τα αδύναμα οστά είναι εντελώς αβάσιμη. Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2006, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα συνδέεται με τη μειωμένη οστική πυκνότητα του γοφού στις γυναίκες, δεν εντοπίστηκε όμως αντίστοιχη συσχέτιση με άλλα ανθρακούχα, όπως το ανθρακούχο νερό.
-Το ανθρακούχο νερό μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα επί της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να μελετηθεί πολύ περισσότερο.
-Όση ποσότητα νερού κι αν αποφασίσετε να καταναλώνετε να θυμάστε πως παν μέτρον άριστον!Φροντίστε να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας δίχως όμως να καταφεύγετε σε υπερβολές.
-Αν μπορούσατε να κατανοήσετε την πολυτιμότητα του νερού και τη σπουδαιότητά του για την ανθρώπινη ύπαρξη, ίσως τότε ν’ αρχίζατε να του φερόσαστε με το σεβασμό που του αξίζει.