Είσαστε καινούργια νοικοκυρά και το μαγείρεμα σας τρομοκρατεί; Ψυχραιμία. Καλή μαγειρική είναι αυτή που περιέχει σωστή δοσολογία, αλλά πάνω από όλα αγάπη δημιουργίας. Ας δούμε λοιπόν μαζί πως μπορούμε να κάνουμε τα “ατυχήματα” επιτυχία.
1. Αποφασίσατε να φτιάξετε τούρτα, αλλά η ζύμη της “μαζεύει”. Μην απογοητεύεστε, βάλτε την στο ψυγείο για μισή ώρα προτού την ψήσετε και όλα καλά.
2. Όταν θέλετε να αλευρώσετε ψάρια ή κεφτεδάκια για να μην έχετε τα αποτελέσματα της Καρέζη ή της Καλογεροπούλου στις παλιές ελληνικές ταινίες, βάλτε το αλεύρι σε μια πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα και αλευρώστε τα εκεί μέσα χωρίς να λερώσετε τον πάγκο ή τον εαυτό σας.
3. Αν σβολιάσει η μπεσαμέλ, περάστε την από ένα λεπτό σουρωτήρι που θα θα συγκρατήσει το σβολιασμένο αλεύρι και η υπόλοιπη θα βγει λεία και ομοιογενή.
4. Το μοσχαρίσιο συκώτι θα γίνει πιο ζουμερό και πιο τρυφερό αν το βάλετε μέσα σε ένα μπολ που περιέχει γάλα, προτού το ψήσετε ή το τηγανίσετε.
5. Το πολύ σοταρισμένο σκόρδο πικρίζει και αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού.
6. Όταν φτιάχνετε μαγιονέζα, να αφήνετε το αυγό για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης προσθέστε λίγη ζάχαρη μαζί με το αλάτι.
7. Σας έμεινε μόνο ένα αυγό και αυτό ραγισμένο; Τι μπορείτε να κάνετε; Πώς θα το βράσετε; Τρίψτε το ράγισμα με λεμόνι, βάλτε το αυγό με ένα κουτάλι σε καυτό νερό (που δεν έχει κοχλάσει) για 10 λεπτά. Το αυγό θα βράσει χωρίς να χυθεί το ασπράδι του.
8. Διατηρήστε ζεστά τα τηγανιτά φαγητά, βάζοντάς τα σε μία πιατέλα και τοποθετήστε την πάνω σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, χωρίς όμως να βράσει.
9. Εάν το κέικ δεν ροδίζει, αλείψτε την επιφάνεια του με ζάχαρη λιωμένη σε λίγο νερό. Εάν η επιφάνεια του ροδίσει πολύ και το κέικ δεν είναι ψημένο εσωτερικά, σκεπάστε το με αλουμινόφυλλο αφήνοντας ένα άνοιγμα για να βγαίνει ο ατμός.
10. Τελείωσε η κρέμα γάλακτος; Κανένα πρόβλημα Αρκεί γάλα εβαπορέ και βούτυρο σε αναλογία τρία προς ένα για να την αντικαταστήσετε.
11. Ποια αυγά είναι βρασμένα και ποια ωμά; Κάντε το παρακάτω τεστ: Γυρίστε το αυγό σβούρα πάνω στο τραπέζι (χωρίς τραπεζομάντιλο). Αυτά που γυρίζουν αργά και ακανόνιστα είναι τα ωμά, ενώ όσα γυρίζουν σταθερά και γρήγορα είναι τα βρασμένα.
12. Κάψατε το φαγητό σας; Μην προσπαθήσετε να το ξεκολλήσετε, γιατί μαζί θα βγει και μέρος του καμένου φαγητού. Μια αποτελεσματική λύση είναι να βυθίσετε την κατσαρόλα σε κρύο νερό και μετά από 2 λεπτά να αδειάσετε το φαγητό σε άλλη κατσαρόλα.
13. Τα μικρά κρεμμυδάκια του στιφάδου θα ξεφλουδίσουν πολύ πιο εύκολα αν τα βράσετε για 1 λεπτό σε κατσαρόλα με νερό που πρέπει να τα σκεπάζει εντελώς.