Η ευγένεια δεν στοιχίζει

Η ευγένεια δεν στοιχίζει

 

Αν και τα επίσημα γεύματα, σήμερα έχουν γίνει πιο απλά, οι κανόνες “ευγενείας” και οι καλοί τρόποι στο τραπέζι, χθες, σήμερα αλλά και πάντα παραμένουν οι ίδιοι. Μερικά φαγητά ίσως βρεθείτε σε δύσκολη θέση πώς να τα φάτε. Ο σωστός τρόπος για το κάθε είδος, είναι πάντα διαχρονικώς.Ελάτε λοιπόν να δούμε πώς σερβίρεται ένα κρασί, πώς πρέπει να τρώγεται μία μακαρονάδα αλλά και ένας αστακός.

 

Η θερμοκρασία που σερβίρεται το κρασί σχετίζεται πάντα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Εάν για παράδειγμα έχετε προγραμματίσει κάποιο γεύμα ή δείπνο το καλοκαίρι το λευκό κρασί το σερβίρετε δροσερό (8ο C). Αν πάλι σερβίρετε κόκκινο παλαιωμένο τότε η θερμοκρασία των 18ο C είναι η καταλληλότερη.

 

shutterstock_137137301

Κρασί:

Συνοδεύστε τους θαλασσινούς μεζέδες ή το ψάρι με το λευκό κρασί και το κρέας με κόκκινο κρασί. Τα γλυκά κρασιά προσφέρονται με φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.α.

Τα μπρούσκο και τα ξηρά κόκκινα επίσης σερβίρονται με κρέατα, κυνήγι και καρυκευμένα φαγητά.

 

Μακαρόνια:

Όσο και να είστε “μακαρονάς” η λαιμαργία δεν είναι ωραίο θέαμα. Τα μακαρόνια πρέπει να τυλίγονται γύρω από το πιρούνι σας με γρήγορες κινήσεις και σε μικρές ποσότητες. Κρατάτε το πιρούνι με το δεξί χέρι και με το αριστερό ένα κουτάλι για να σας βοηθά.

 

Παϊδάκια:

Οι παλιοί λέγανε ότι το κοτόπουλο και τα παϊδάκια τρώγονται με τα χέρια! Πιάστε το κόκαλο με το χέρι και φάτε το προσεκτικά με μικρές μπουκιές.

 

Σουβλάκια:

Κρατήστε το ξυλάκι με το αριστερό σας χέρι και βγάζετε τα κομμάτια του κρέατος με το πιρούνι. Στη συνέχεια παίρνετε ένα ένα κομμάτι και το τρώτε με το πιρούνι.

 

Οστρακοειδή:

Τα λεμόνια που θα δείτε δίπλα στα μαλάκια δεν είναι για διακόσμηση του πιάτου. Στύψτε το λεμόνι (είναι συνήθως κομμένο σε τέταρτο) μέσα στο κάθε όστρακο. Πιάστε το έπειτα με το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί αποσπάτε τη σάρκα με πηρούνι.

 

Αστακός:

Αν σερβιριστεί μέσα στο κέλυφος, βγάζετε προσεκτικά τη σάρκα με το μαχαίρι, αρχίζοντας από τις εξωτερικές άκρες. Στη μέση δε, αφαιρείτε με μαχαίρι περασμένο μέσα στην ουρά. Όσο για τις δαγκάνες, τις σπάτε με το ειδικό εργαλείο που μοιάζει με “τανάλια” και τρώτε το κρέας με πιρούνι.