Μυστικά της γιαγιάς 1

Η μαγειρική είναι πετυχημένη, όταν στηρίζεται στη φαντασία και την αγάπη. Αν πάλι τηρηθούν κάποιοι κανόνες ή ανατρέξουμε στις συμβουλές της “γιαγιάς”, τότε η συνταγή μας “θα αφήσει εποχή!

1. Ένα φαγητό που περιέχει κρασί, θα πρέπει να σερβίρεται με το ίδιο κρασί. Αυτό βέβαια ισχύει αν η ποσότητα του κρασιού είναι περισσότερη από μερικές κουταλιές.

2. Μπορείτε εύκολα και γρήγορα να αποκτήσετε φρέσκο μαϊντανό εάν βάλετε ένα φυσικό σφουγγάρι σε ένα γλαστράκι και ρίξετε σπόρους μαϊντανού στις τρύπες του. Αυτοί θα βλαστήσουν αρκεί να διατηρείτε το σφουγγάρι πάντα υγρό.

3. Αν στη συνταγή σας χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος και δεν έχετε στο σπίτι αντικαταστήστε την με βούτυρο και γάλα εβαπορέ σε αναλογία 1 προς 2 και θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

4. Για να βγάλουν περισσότερο ζουμί τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, που θα χρησιμοποιήσετε για τις συνταγές σας, βάλτε τα για 20 δευτ. στο φούρνο μικροκυμάτων σε δυνατή φωτιά (η γιαγιά τα έβαζε στο φούρνο με τα ξύλα). Έτσι θα τα στύψετε πιο εύκολα και θα βγάλουν αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα χυμού.

5. Μην πετάτε τα βρασμένα φύλλα από το τσάι του βουνού είναι πολύ καλό λίπασμα για τα φυτά εσωτερικού χώρου.

6. Αν θέλετε να μαγειρέψετε στον ατμό και δεν έχετε ειδικό σκεύος, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο. Τυλίξτε εκεί κρέας ή ψάρι και βάλτε τα σε πυρίμαχο σκεύος. Εφαρμόστε το σκεύος πάνω σε κατσαρόλα που περιέχει νερό που βράζει.

7. Αν δεν προλάβατε να ξεπαγώσετε τα αυγά που θα βράσετε, για να μην σπάσουν τρίψτε το τσόφλι τους με μισό λεμόνι, προτού τα ρίξετε στο νερό.

8. Για να διατηρηθούν τα όσπρια χωρίς ζωύφια, βάλτε τα σε ένα σκεύος με σκόρδο ή φύλλα μέντας.